Η συγκοινωνία στα χωριά της Σπερχειάδας, τότε και σήμερα

2014-04-08 09:38

 

Προπολεμικά αυτοκινητόδρομος υπήρχε μόνο στα πεδινά χωριά και μέχρι το Γαρδίκι. Στα ορεινά χωριά η συγκοινωνία μεταξύ των αλλά και με το κέντρο (Σπερχειάδα) γινόταν με ζώα και πεζοπορώντας. Από τα χωριά αυτά ξεκινούσαν, νύχτα ακόμα, και μετά από αρκετές ώρες δρόμο έφταναν στη Σπερχειάδα για να αγοράσουν ή να πουλήσουν πράγματα, να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους και επέστρεφαν αργά το απόγευμα. Οι ταξιδιώτες των χωριών από Ανατολή έως Κυριακοχώρι συνήθως είχαν σημείο αναφοράς το Περιβόλι. Στη συνέχεια ανηφόριζαν τη νότια πλαγιά του Γουλινά, διάβαιναν τον «Αγνάντερο», έφταναν στο διάσελο (Αδρασκέλα) και ύστερα κατηφόριζαν προς τη Σπερχειάδα. Την ίδια διαδρομή ακολουθούσαν και τα «καραβάνια» από τη Γραμμένη Οξυά και Αρτοτίνα. Κατά τους χειμερινούς μήνες η διάβαση του Γαρδικιώτη (παραποτάμου της Βίστριζας), του Κολοκυθιώτη κι άλλων χειμάρρων, ήταν πολύ δύσκολη κι επικίνδυνη. Γινόταν πάνω σε ξύλινα και συνήθως πρόχειρα γεφύρια. Στα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1930 κατασκευάστηκε κοντά στο Περιβόλι η πρώτη γέφυρα, η οποία αργότερα ανακατασκευάστηκε και παραμένει μέχρι σήμερα. Οι κάτοικοι των χωριών του Γαρδικίου  συνήθως ακολουθούσαν τη διαδρομή Άγιοι Θεόδωροι –Κανάλια- Λευκάδα κ.λ.π. ή τη διαδρομή Άγιοι Θεόδωροι- Καμπιά κ.ο.κ.

 

 

Αρχές της δεκαετίας του 1950 κατασκευάστηκε αυτοκινητόδρομος προς την Άνω Καλλιθέα και Περιβόλι και λίγα χρόνια αργότερα κατασκευάστηκε ο οδικός άξονας Δίλοφο- Περιβόλι. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας αυτής ενώθηκαν οδικά όλα σχεδόν τα χωριά με το Περιβόλι. Ο δρόμος από Σπερχειάδα μέχρι το Γαρδίκι είχε ήδη κατασκευαστεί προπολεμικά. Τη δεκαετία αυτή δρομολογήθηκαν και τα πρώτα λεωφορεία του ΚΤΕΛ προς Γαρδίκι και προς Κάτω Καλλιθέα- Άγιο Σώστη και Μεσοποταμία. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 φορτηγοεπιβατικά άρχισαν να εκτελούν τη συγκοινωνία με τα περισσότερα χωριά. Ο  Νίκος Αλαμπάνος από και προς Κυριακοχώρι  και από το 1968 ο Γιάννης Ριρής. Ο Βασίλης Γουβάλας από και προς Μάρμαρα, ο Νίκος Λάγιος κι αργότερα ο Γιώργος Θερμογιάννης (Μαντζάνας) από και προς Αργύρια, ο Ηλίας Τσιαμπούλας από και προς Κυριακοχώρι, μέσω Πλατάνου και Γαρδικίου, ο Χρήστος Κατσόγιαννος από και προς  Πουγκάκια. Στα 1968 κατασκευάστηκε επιτέλους γέφυρα στο Γαρδικιώτη, μεταξύ Νικολιτσίου και Κυριακοχωρίου. Περίπου στα 1980 όλοι οι παραπάνω εντάχθηκαν στο ΚΤΕΛ και άρχισαν να χρησιμοποιούν πλέον καινούρια μικρά λεωφορεία. Μέσα της δεκαετίας του 1980 κατασκευάστηκε νέος οδικός άξονας προς το Περιβόλι, παράλληλος σχεδόν προς την κοίτη της Βίστριζας, ο οποίος σταδιακά ασφαλτοστρώθηκε. Κατασκευάστηκε επίσης γέφυρα, τύπου Μπέλεϊ, μεταξύ Γαρδικίου και Πλατάνου. Τα τελευταία χρόνια βελτιώθηκαν και ασφαλτοστώθηκαν οι δρόμοι Περιβόλι- Μάρμαρα, Περιβόλι- Νικολίτσι- Κυριακοχώρι, Γαρδίκι- Παλαιοχώρι-Πουγκάκια και η παράκαμψη Διλόφου, ενώ κατασκευάστηκε η γέφυρα από τη Λευκάδα προς το Πίτσι. Ασφαλτοστρώθηκαν επίσης και οι δρόμοι: Λευκάδα- Πίτσι, Περιβόλι-Αργύρια και Περιβόλι- Κολοκυθιά, και είναι σε εκκρεμότητα οι άξονες: Κυριακοχώρι-Πλάτανος και Μάρμαρα- Ανατολή.

 

 

Στις μέρες μας δρομολόγια του ΚΤΕΛ εκτελούνται καθημερινά προς όλα τα πεδινά χωριά καθώς και προς Γαρδίκι και Πουγκάκια. Δρομολόγια προς τα χωριά του Ινάχου και το Δίλοφο πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα.

Αναζήτηση στο site